Van baksteen naar edelsteen

Jan van der Linden zoekt zijn producten hoogstpersoonlijk uit, van Madagaskar tot Uruguay.

In het leven van Jan van der Linden draait alles om gevoel. Tenminste, sinds hij ruim twintig jaar geleden over een braderie in Uden liep en aangetrokken werd door twee kristalletjes. Eerst liep hij eraan voorbij, om later terug te keren en de stenen toch te kopen. Dat moest hij gewoon, zo voelde het. Die dag vormde het begin van een ontdekkingsreis door de wereld van natuurstenen. Tot die tijd was  Jan metselaar. Hij had een eigen bedrijf, restaureerde monumentale panden. Ook dat deed hij met hart en ziel, maar het was toch anders.

Natuurlijke kunst, noemt hij zijn kristallen. Meer dan vierhonderd soorten liggen er in de winkel, van kleine Azurieten tot enorme Amethist stalagmieten. Allemaal onbewerkt en rechtstreeks uit de natuur. Schatten van museumkwaliteit, waar de koper enkele duizenden euro’s voor neertelt, staan in een vitrine naast stenen van enkele euro’s. Het is de kracht van Kristallen Wereld, waar Jan iedereen iets moois wil kunnen bieden.

Trilling

In zijn vorige winkels, in Uden en Den Bosch, kwamen de mensen van ver. Alleen maar vanwege het unieke karakter. “Sommigen om iets uit te zoeken als decoratiestuk. Maar velen vanwege de helende werking. Kristallen hebben een frequentie, een trilling die ons systeem in balans brengt. We weten uit ervaring dat allerlei klachten verdwijnen als je een zuiver kristal bij je draagt, al ga ik nooit op de stoel van de arts zitten. Maar de mensheid gebruikt de stenen al jaren, zoals dat ook met bepaalde kruiden gebeurt.”

Kristalmeester

Drie tot vier keer per jaar reist Jan de wereld over om zijn collectie aan te vullen. Alles wat in zijn winkel ligt, heeft hij zelf op de plaats van herkomst ingekocht. Hongkong, Amerika, India, China, Madagaskar, Brazilië, Uruguay, Marokko: hij komt overal. “Ik reis om zelf de beleving van de kristallen te voelen. Door de jaren heen heb ik een goed netwerk opgebouwd van de juiste personen. Alles wat in de winkel ligt, is recent gevonden. En dankzij mijn opleiding tot kristalmeester, kan ik alle kristallen energetisch schoon maken.”

 

Zo heeft elke steen in Kristallen Wereld een verhaal. Zelfs als Jan op een dag weinig verkoopt, geniet hij ervan om tussen zijn kristallen te zijn. De inkomsten komen dan een volgende keer wel. “Soms heb ik er moeite mee als schitterend stuk snel wordt verkocht. Dan heb ik er zelf te kort van kunnen genieten. Op die momenten pink ik wel eens een traantje weg, echt waar.”

 

Sinds 2020 is Mirjam ook regelmatig in de winkel te vinden. Ze hebben elkaar gevonden door de kristallen. Samen delen zij de passie voor kristallen. Mirjam ondersteund waar nodig en werkt zelf ook met de kracht van kristallen tijdens haar energetische behandelingen in de ruimte achterin de Kristallen Wereld.

 

Jan & Mirjam